Linssin suojus, osa 2

Homma jatkuu

No niin, täällä taas ja hieman on homma edistynytkin… Kehän tekemisen jälkeen, leikkasin pyöreän palan nahkaa ”kanneksi” suojukselle. Se liimattiin paikoilleen ja reunat pyöristettiin ihan hiomapaperilla siistiksi.

Kun liimaus oli kuivunut, leikkasin ohuesta ruskeasta nahasta pyöreän palan, jonka mitoitin niin, että se riittäisi tarvittaessa suojuksen sisäpohjaan asti. Tämä nahka laitettiin veteen pehmenemään noin tunniksi, jonka jälkeen alkoikin jännittävä vaihe eli nahan asettaminen ja venyttäminen rungon päälle.

Tässä olisi parasta leikata puusta pyöreä kiekko rungon sisään, johon saa kiinnitettyä venytetyn nahan kätevästi kuivumaan muotoonsa.

Seuraavana aamuna…

Kun niitattu nahka on kuivunut kunnolla, voidaan niitit poistaa ja trimmata ylimääräinen nahka pois. Tässä on valittava haluaako nahan ylettävän sisäpuolen pohjaan asti vai jätetäänkö reuna ylös. Itse päätin jättää reunan ylös, koska mitoituksesta on tulossa aika tiukka ja sovituksen jälkeen voi tarvittaessa lisätä esim.sametin tai kankaan renkaan sisäpintaan.

Nyt suojus alkaakin jo näyttää paremmalta! Näitä takareunan ryppyjä voi siistiä leikkaamalla ylimääräiset pois ja asettelemalla reunat vastakkain. Tämän jälkeen kastelin vielä takapinnan ja laitoin painon alle pariksi tunniksi tasoittumaan.

Kun reunus oli asettunut sijoilleen, liimasin sen ja laitoin uudelleen hetkeksi painon alle.

Pintanahan leikkausreunan hion siistimmäksi ja värjäsin tummanruskealla Narvi-värillä. Päälle vielä kirkas kanttiväri, niin ei ala repsottamaan niin helposti.

Tässä vaiheessa totesin, että sisäpohja näyttikin niin hyvältä ettei se tarvinnutkaan alunperin leikkaamaani toista pyöreää nahkakiekkoa vaan sai jäädä tälle pinnalle.

Mahdolliseen seuraavaan linssinsuojukseen käyttäisin kyllä spray-liimaa, sillä tätä puu/paperiliimaa oli hiukan hankala levittää tasaisesti ja se tulikin nahasta läpi paikoitellen. Sillä ei tässä tapauksessa ollut merkitystä, vaan se antoi hyvän vanhan ”lookin” suojukselle.

Viimeistelyt

Lopuksi vielä tein kyltin, johon poltin kolvilla studion nimen ja kiinnitin sen paikoilleen kahdella niitillä. Sitten vain reilusti nahkarasvaa pintaan ja
elämäni ensimmäinen nahkainen linssinsuojus alkaakin olla valmis! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *